Opplev havet fra sofaen

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Skrevet av

Lena Fagerwing

Marinbiolog

Hva om man bor i et land uten kyst, har lite penger til ferier ved stranden eller har fysiske hindringer? Å få oppleve havet er ikke en selvfølge, noe som også kan påvirke havets fremtid. Det er vanskelig å ville bevare noe man ikke får oppleve.

“Why is it that scuba divers and surfers are some of the strongest advocates of ocean conservation? Because they’ve spent time in and around the ocean, and they’ve personally seen the beauty, the fragility, and even the degradation of our planet’s blue heart.” – Sylvia Earle

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Havet via teknologi

Den teknologiske utviklingen går raskt. Den er til og med eksponensiell. Og havet følger med. Nå kan for eksempel Hurtigrutens besøkende følge livet i havet via undervannsdroner. Og har man  tilgang til youtube, en mobil og et par VR cardboard (koster et par titalls kroner), så kan havet i dag oppleves direkte fra sofaen!

 

VR (virtual reality) er et verktøy som tar brukeren med inn i en «ny» verden. Det er en grunn til at både Sylvia Earle (kjent oseanograf) og David Attenborough/BBC bruker VR for å lære folk om havet. VR er effektivt! Verktøyet skreddersys for ulike typer av bruk, eksempelvis skoler og reiseliv. Til og med helsevesenet ser på mulighetene. Hva om teknologien kan hjelpe den pensjonerte fiskeren å «komme seg ut på havet» igjen. Eller om drømmen om å dykke kan bli virkelighet, til og med fra sykehussengen. I Australia gjennomføres nå et pilotprosjekt med fokus på nettopp dette. Eldre og demente skal få oppleve sine drømmer med VR briller. VR sies å være et verktøy for å oppleve sin «bucket list» med lite penger!

Rune_Edvin_Haldorsen-passion21

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Bærekraftig, blå utvikling

Marin turisme fortsetter å øke. Men flere besøkende leder ofte til økt slitasje på naturen. Er opplevelser via distanse en mulighet for fremtiden? Om det finnes alternativ til å fysisk besøke et reiselivsmål , så kan stressen reduseres i visse perioder. På samme måte som livestreaming fra en fuglekasse gjør at vi ikke trenger å åpne kassen for å følge med på biologien. Kanskje kan VR-briller erstatte ønsket om å besøke et sensitivt område. Det snakkes til og med om at VR-teknologien kan få brukeren til å endre sine vaner. Er det mulig? I så fall kan kanskje dette verktøyet være med på å forandre fremtidens marine turisme. Hvorfor ikke begynne med å se om den kan påvirke den marine forsøplingen …

Rune_Edvin_Haldorsen-pasion18

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Fremtiden

Teknologi gjør det mulig å oppleve havet uavhengig av vær, sesong, penger eller fysiske begrensninger. Fremtidens muligheter for å oppdage havet videre er uendelige og en skattkiste for morgendagens entreprenører. Hva sier du til å delta på tanghøsting fra sofaen? Eller livestreaming fra et plankton-safari? VR og droneopplevelser er ikke for alle, men de gjør opplevelser av havet mulig for nesten alle. Og det er fantastisk i seg selv.

Gå til vår forside for å lese flere av våre nyeste saker HER

Hav av underverk

Les neste