Opplev Norge: Kunsten å dykke på ett pust

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

Skrevet av

Helge Løvskar

Spearos Oslofjord

Et spedbarn kan stenge luftveiene og svømme under vann fra fødselen av, mens det kan ta opptil et år før de kan gå skikkelig. Når barnet blir syv måneder forsvinner imidlertid gradvis noen av disse naturlige responsene på vann, som vi i voksen alder må opparbeide oss på nytt. Dette er responser som er sentrale når vi dykker, kun ved å holde pusten – eller som vi kaller det; fridykker.

 

De fremste forskerne på slike responser og fridykking har konkludert med at mennesket er godt egnet for å svømme rundt under vann. Det siste tiåret har de funnet flere fysiologiske fellestrekk hos mennesker og andre dyptdykkende sjøpattedyr. I likhet med seler, otere og delfiner har vi fysiologiske responser på vann, som gjør oss naturlig flinke til å svømme rundt under vann en stund uten luft.

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

Finn roen

For å få et innblikk, se for deg at du flyter på magen med ansiktet halvveis under vann i en fjord et sted langs kysten vår. Du ligger i overflaten og kikker ned i en blå, dyp fjord. Bare det å ligge med ansiktet i kaldt vann gjør at pulsen din synker dramatisk. Her kommer det viktigste trikset med fridykking inn: Jo lavere puls og mer avslappet du er, desto mer tid får du under vann. I motsetning til de fleste andre fysiske sporter krever fridykking virkelig at du finner roen, mentalt og fysisk. Tenker du på Midgardsormen, en konflikt på jobben, trøbbel i hverdagen eller skolestress, vil hjernen spinne opp pulsen din og du forbruker oksygen fortere. De profesjonelle fridykkerne er stort sett enige om at 80% av et fridykk sitter i hodet. Resten er teknikk og fysikk.

 

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

 

Tilbake i fjorden har du etterhvert konkludert med at det er trygt å ta en tur ned i sjøen. Du trekker pusten dypt og svømmer rolig nedover. Når du kommer ned noen meter er du helt vektløs og det som virket som en livløs fjord våkner til liv. Et sjøstjernepar har kommet faretruende nær piggene på en kråkebolle. En leppefisk antar at hans grønnaktige kamuflasje gjør ham usynlig der den ligger mellom to rurkledde steiner. Mens du kikker deg rundt har en nysgjerrig ung lyr skjønt at du ikke er en sel og begynner å sirkle rundt deg. Alt dette rekker du på ett pust under vann.

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

Foto: Aleksander Nordahl, @freedivingnorway

Selv om det er et yrende liv av små fisk, større fisk, maneter og plankton rundt deg er det helt stille. Ikke en lyd. Det er noe meditativt med å svømme vektløst rundt under vann slik, og være en del av livet der nede. Jeg er overbevist om at vi er ment til å fridykke på en eller annen måte. Derfor jobber jeg sammen med andre fridykkere for å spre fridykking i Norge og sørge for at flest mulig kommer seg i havet.

For folk som kommer seg i havet, tar vare på det.

Friluftsparadokset

Les neste