Hav av underverk

Foto: Tine Kinn Kvamme

Skrevet av

Lena Fagerwing

Marinbiolog

«Solcelle»-sneglene spiser alger. Deretter tar de kloroplastene fra algene og flytter dem til sin egen rygg. Der tar kloroplastene opp sollys og lager energi til sneglen (akkurat som kloroplastene opprinnelig gjorde til algen). Organismene i havet har laget så mange fantastiske «løsninger». Så fantastiske at vi i lang tid har prøvd  å kopiere mange av dem. Biomimicry eller biomimetics er akkurat dette; å inspireres av naturen for å finne løsninger på våre problemer. Tenk på dette neste gang steinen gir deg gnagsår …

Rune_Edvin_Haldorsen-makro33

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Gutt eller jente

Mange dyr i havet bytter kjønn. For eksempel så er våre vanlige reker (Pandalus borealis) gutter når de er små. Når de vokser seg større bytter de kjønn og blir jenter. Når du spiser reker neste gang så sjekk hvilke som har rogn. Andre arter kan bytte kjønn når det trengs. Om jenten blir oppspist, så forvandler en av guttene seg til en ny jente. Dette skjer hos klovnefiskene («nemo»).

Rune_Edvin_Haldorsen-IMG_2918

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Som voksen har flyndren 2 øyne på samme side (den som ligger opp). Men slik har det ikke alltid vært. Når flyndren er liten ser den ut som en vanlig fiskeyngel. Et øye på hver side av hodet. Så begynner den å vokse. Den legger seg ned på bunnen på en side og, hold dere fast, det ene øyet begynner å forflytte seg over til den andre siden av hodet. Dyrelivet i havet ligner iblant mer fiction enn virkelighet. Vil dere inspireres og samtidig få dere en god latter? Google «red-lipped batfish». og sjekk bildene. Rødere lepper enn Snehvits! Eller prøv «sheep nudibranch». Hvem visste at det fantes en liten nakensnegl ute i havet som likner på sauen Shaun?

Rune_Edvin_Haldorsen-nudi7

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Havets grønnsaker

Havet er som en stor hage med «grønnsaker». Algene er jo ikke ekte grønnsaker , men de fleste kan spises på samme måte. Det finnes store og små; «mikro» og «makro». Grønne, brune og røde. Og ikke nok med at de har umami smak, de er også stappfulle av nyttige ting. De kan pikkles, steikes, kokes, grilles, tørkes, spises rå m.m. Det er alltid spennende å se ut i verden og sammenligne mattradisjoner. I Wales lager man en grøt av alger. Laverbread var en tradisjonell frokost for dem som skulle arbeide i gruven. Inuiter spiste bl.a. tare for å få i seg nok C-vitamin. Alger har blitt trendy. En av de største mattrendene de siste årene er poke. En tradisjonell rett fra Hawaii med rå fiskesalat som smaksettes med alger.  I Peru finns en spesiell brunalge, cochayuyo, med lang historie som matressurs. Nå serveres algen på de fineste restaurantene. I Norsk kystkultur har tang mest vært brukt som dyrefôr. Men i dag er det flere enn griser og sauer som får nyte havet «grønnsaker». Det finnes mengder med oppskrifter for dem som vil prøve. Neste gang det er taco-fredag, prøv «sushi taco» med fritert nori som skjell.

Rune_Edvin_Haldorsen-vidvinkel1

Foto: Rune Edvin Haldorsen

Blå helse

Marin bioprospektering handler om å lete etter nyttige «ting» i organismer som lever i havet. Iblant kan de til og med brukes til medisin. En av de første medisinene mot leukemi innehold material fra en marin svamp. I dag er det mengder med ulike dyr fra havet som brukes til legemidler: Sjøpunger, krabber, snegler m.fl. Som om ikke dette var nok, så virker det som om mennesker generelt har det bedre av å være i og nær havet. Fremtidens sykdommer kjenner vi ikke til i dag. Men det er stor sjanse for at morgendagens innovasjoner finnes i havet. Problemet er at mange arter kanskje ikke lenger finnes når de trengs. Varmere hav og destruktive fiskemetoder er noen av de farer som truer det blå mangfoldet. Og det er jo ikke bare fremtidens medisiner som står på spill. Havet gir økt livskvalitet til mange mennesker, noe som påvirker den langsiktige blå økonomien.