Opplev Norge: Barn med hodet under vann

Foto: Aleksander Nordahl Instagram: @freedivingnorway

Skrevet av

Bjørnar Bjørkhaug

Leder, Spearos Oslofjord unge fridykkere

Mattis 13 år ligger på bunnen av bassenget. Han har god tid, slapper av og lager luftringer i vannet. Det er mandag ettermiddag på Idrettshøyskolen på Sognsvann og 25 barn og unge er samlet for å lære seg fridykking i trygge omgivelser.

Spearos

Foto: Aleksander Nordahl Instagram: @freedivingnorway

Bak Mattis kommer Gjerda og Stella. De er 6 og 7 år på full fart ned mot bunnen for å hente opp en dinosaur. De har akkurat lært seg å svømme, men beveger seg lett ned til 4 meter i bassenget.

Ingeborg og Halvor er søsken og buddyer. De øver på å følge med på og ta vare på hverandre både under og over vann. Halvor slipper maske og svømmeføtter til bunnen, svømmer ned og tar på seg utstyret, tømmer masken og kommer opp. Dette er en øvelse selv voksne fridykkere kan slite litt med. Han gir OK-tegn til Ingeborg for å bekrefte at han har det bra.

Spearos

Foto: Aleksander Nordahl Instagram: @freedivingnorway

Trygghet i vann

Fokus på sikkerhet er stort. Alle øvelser og leker er laget med tanke på å øke barnas trygghet i vann. De lærer fra dag én at de aldri skal dykke alene og at det ikke skal gjøre vond noen sted når man dykker.

Spørsmål og kommentarer hagler fra barna når de undervises i førstehjelp og livredning. Interessen er stor og kunnskapsnivået er uventet høyt.

 

Eva lærer barna om kommunikasjon under vann. Eva er en ivrig fridykker, døv og en av ildsjelen i Spearos unge fridykkere. To av de unge fridykkerne er også døve og har med seg tolk på treningene. Under vann har de plutselig en stor fordel fremfor de hørende.

Ormsund5

Foto: Bjørnar Bjørkhaug

Ormsund7

Foto: Bjørnar Bjørkhaug

Økende interesse

I takt med økende interesse for miljøet og havet er fridykking for barn og unge blitt mer og mer populært. Entusiasmen er til å ta og føle på og gleden ved mestring av det våte elementet er stor. Gjennom lek lærer de unge om masketømming, utlikning, finneteknikk og livredning.

Fokuset er trygghet og ro i og under vann, og de lærer å ta vare på seg selv og andre.

Pia er marinbiolog og fridykkerentusiast. Hun står på bryggen i Ormsundet utenfor klubblokalene til Speraos Oslofjord og roper ut bestillinger. I vannet har hun 10 ivrige fridykkere som skal fylle opp akvariet til hennes. Hun bestiller anemoner, krabber, kråkeboller og tang. Barna flyter rundt i fjæra og under bryggen, løfter på stein og tare på marinbiologisk skattejakt. De fryder seg over hvert nye funn og koser seg med en iskrem på bryggekanten som belønning når de er ferdig.

 

Bare et par dager tidligere har de vært med på å samle hundrevis av kilo med plast og å trekke opp 27 sykler i vårens første ryddeaksjon. Interessen for havet og ikke minst interessen for å ta vare på havet er stor.

Spearos

Foto: Aleksander Nordahl Instagram: @freedivingnorway

Respekt for havet

Kunnskapen de opparbeider seg vil de ha nytte av resten av livet. Fridykkingen lærer de unge respekt for havet og gir de en trygghet de kan bruke i mange situasjoner. De lærer å beholde roen med hode under vann i 30-40 sekunder og å kjenne utfordringene som venter under vann. Dette skjer i et miljø der lek og moro står i sentrum, og konkurranse er fraværende. Man måles kun mot seg selv, og alle opplever konkret og hurtig progresjon, noe som er motiverende.

Spearos

Foto: Aleksander Nordahl Instagram: @freedivingnorway

Med sommeren rett rundt hjørnet kan familien til Noah slappe av når han sitter ytterst på bryggekanten og dingler med bena. Ebba kan leke fritt på båten med tryggheten om at det ikke er farlig å falle i vannet og Linus kan ta med seg bestefar ned i fjæra og utforske den magiske verden som venter under vann.

 

Fridykking gjør vann til et trygt og naturlig element for barna og de elsker det.

Denne artikkelen ble først publisert i juni 2019. 

Opplev Norge: Kunsten å dykke på ett pust

Les neste