Opplev Norge: Marin gastronomi

Foto: Ewoud Ybema

Skrevet av

Lena Fagerwing

Marinbiolog

Disse og andre arter kan ikke bare brukes, visse er til og med av «gourmet» kvalitet. Det handler også om mer enn smaksopplevelser. Kanskje kan havets ressurser høstes på en mer bærekraftig måte. Hva om en del av dagens bifangst kan benyttes til mat istedenfor å kastes tilbake på sjøen.  «Smak av kysten» er et gastronomisk nettverk i Norge som fokuserer på ekte sjømatopplevelser. På deres hjemmeside kan man blant annet finne en sesongkalender. Den hjelper deg med å velge bærekraftige ressurser gjennom året. Nettverket formidler også informasjon om arter som er lite utnyttede i dag, men som kan gi fremtidige muligheter.

IMG_2092

Når man bare har tatt seg en svømmetur og plukket med seg forretten.

IMG_2123

Etter en fisketur i sommerregn.

Dypdykk med Food Labs

I dag finnes det flere ulike food labs. Noen av disse fokuserer på sjømatopplevelser og bruk av «nye» arter. Nordic Food Lab er en av disse og ble skapt av to gastronomer; Claus Meyer og René Redzepi (kjøkkensjef på Noma). Denne food laben tar et virkelig dypdykk ned i havets mange muligheter. Kompetansen de ansatte har, og kunnskapen de får fra alle gastronomiske eksperimenter, deler de med andre. Alt er nemlig «open source». Det er bare å gå inn på deres hjemmeside og lære mer.

 

«Established in 2008, we combine scientific and humanistic approaches with culinary techniques from around the world to explore the edible potential of the Nordic region – the flavours that say something about us and imbue the foods we eat with a connection to this place and this time. We work to broaden our taste, generating and adapting practical ideas and methods for those who make food and those who enjoy eating”- Nordic Food Lab, nå en del av future consumer lab/Københavns universitet.

IMG_2134

Kortreist matopplevelse.

Mat som opplevelse

Mat kan virkelig forsterke en reise. Hva sier du til en tallerken med rur på Azorerne? Eller dansende marke-”rumper” som iblant serveres som grøt under fullmånen i Stillehavet. Palolo kalles børstemarken for dem som er nysgjerrige. Det finnes til og med reisende som velger destinasjonen kun basert på mat. Slike «foodies» har blant annet  funnet den blå veien ut i Atlanterhavet for å utforske færøysk mat. KOKS er en restaurant som fokuserer på lokale ressurser, tradisjonell mat med innovativ vri. Alt med fokus på bærekraftig bruk. Smakene lokker foodies fra hele verden og har gitt restauranten en Michelin-stjerne.

DSC_8134

Foto: Ewoud Ybema

Fjæreluksus

Trenger man å reise langt for å få en sjømatopplevelse av gourmetstandard? Nei. Ta på deg støvlene og ta turen til fjæra. I dag er kiloprisen for kråkeboller flere tusentals kroner i visse land. Høste på egen hånd og invester heller pengene i en … sitron. Du finner ofte kråkebollene på hard bunn. Ta opp den levende kråkebollen. Bruk en kniv, og åpne den som et egg. Løft på «lokket» og spis den rå. Bare en skje med den oransje «rogna*», og litt presset sitron over. Smak gjerne på vinterstid da de er på sitt beste. I fjæra spiser du direkte fra matfatet. «Ureist» mat med umami smak!

*Det er egentlig ikke «rogn» man spiser. Det er reproduksjonsorganene som er oransje og ligner på rogn. Derfor kan man spise både gutte- og jentekråkeboller.

Viktig! Kråkeboller spiser ikke direkte de giftige algene som blåskjell spiser, men av og til  kan de få i seg samme ting. Sjekk derfor alltid med Matportalen før du høster egen sjømat.

Opplev Norge: Bli med på tangtur

Les neste