Femretters med Ørjan Johannessen

Skrevet av

Action for Ocean

Se episode 3 av På tur med Deigen for å lære mer om hvilke råvarer du bør ta med deg neste gang du er på tur i fjæra: Delgodene

Kamskjell ceviche

  • 8  kamskjell i biter
  • 1 grønn chili i tynne skiver
  • ½ rødløk i tynne skiver
  • 1 kvast fersk koriander
  • Salt
  • Flyt Sukkertare flakes
  • Saft av 2 lime
  • 1 isbit
  • Bland kamskjell med salt og is, bland rundt i ca 1 min
  • Bland inn limejuce og de andre grønnsakene
  • Strø over sukkertare og topp med koriander

Hjerteskjell

1 kg hjerteskjell

1 dl hvitvin

½ dl noilly prat

50 g olivenolje

3 fedd hvitløk i skiver

2 sjalottløk i skiver

10 dulcita tomater delt i to

Fersk persille

 

Fres løk og hvitløk i olje sammen med tomatene. Ha på vin og noilly

Kok i 1 min og tilsett hjerteskjellene

Legg på lokk og la de dampe til de åpner seg

Vend inn persille og server.

Strandkrabbesuppe

1 kg strandkrabbe delt i 2

1 dl solsikkeolje

2 stk rød chili i biter

3 fedd hvitløk i skiver

50 g ingefær i skiver

2 sjalottløk i skiver

1 ts korianderfrø

1 ts fenikkelfrø

1 fenikkel i biter

2 ss tomatpuré

1 liter kokosmelk

5dl vann

Sitronsaft

Salt

100g smør

 

Fres krabbe i olje på hard varme 

Tilsett alle grønnsakene og fres godt i noen minutter

Tilsett tomatpuré og vend godt om

La det steke i noen minutter til

Ha på kokosmelk og vann og la det koke i ca 20-30 min

Smak til med salt, smør og sitronsaft

Sil og server

Pepperkrabbe

20 kokte taskekrabbeklør

1 grønn chili i skiver

1 rød chilli i skiver

3 fedd hvitløk i skiver

1 ss raspet ingefær

1 ss knust sort pepper

100 g smør

50 g solsikkeolje

1 dl søt soya

1 ss lys sirup

75 gram riseddik

Fersk koriander

 

Smelt smør i en varm panne med olje og sort pepper. Varm godt ,men ikke brenn smøret

Ha i alle grønnsakene og krabben

Vend om og ha soya, sirup og eddik i panna

Kok og reduser i ca 2-3 min

Ha på koriander og server

Lysing på bål

400g Lysingfilet med skinn

Maldonsalt

Sukkertareflakes eller søl

Sitron

Sort, kvernet pepper

 

Varm opp kull til det gløder

Krydre fileten med salt ,pepper og tareflakes

La fisken ligge på kullet til den begynner å bli gjennomkokt ( ca 10-15 min)

Ta fisken bort og løft av skinnet

Ha på sitronskall og -saft, og server.

Opplev Norge: Marin gastronomi

Les neste