Med bærekraftig søvn på agendaen

Skrevet av

Betina Rondan Sollie

Lidenskapelig opptatt av bærekraftig søvn. Daglig leder, COCO-MAT Norge.

Helt siden oppstarten for 30 år siden har vårt arbeid handlet om morgendagen, og det vi gir videre til generasjoner etter oss. Som sengeprodusent har vi et ansvar for å begrense klimaendringene. Vi produserer produkter med lang levetid, og vi tilvirker for hånd av det naturen skjenker oss. På fabrikken vår nord i Hellas har vi nådd en resirkuleringsgrad på 96%, og et karbonutslipp tilnærmet 0%. Vi har bevisst ikke benyttet plastposer i våre (i dag 109) butikker siden 1989, og mesteparten av våre senger og madrasser som sendes verden over, er pakket i gjenbrukbare trekk.

I kjernen av alt vi gjør, ligger en filosofi basert på en idé om å lage verdens beste senger av naturlige materialer, på naturens premisser og så bærekraftig som overhodet mulig.

Lagvis madrass

Åpne glidelåsen og gå din seng i sømmene – bokstavelig talt Foto: Coco-Mat

Det hele startet med en ung, gresk mann som sovnet på stranden på en haug av tang. Da han våknet følte han seg uthvilt, full av energi og hadde hatt de herligste drømmer. Denne mannen, heter Paul Evmorfidis og er grunnlegger av Coco-Mat. Paul sitt store ønske er å kunne gi flest mulig mennesker muligheten til å sove i en seng tilvirket av naturlige materialer, uten å tære på naturens ressurser.  Coco-Mat er i dag en anerkjent bærekraftig produsent av senger og madrasser. Vi har vokst fra å være en liten familiebedrift til en stor internasjonal livsstil merkevare.

Vi har et ønske om at flere skal bry seg. Det er det som befinner seg på innsiden av glidelåsen som avgjør hvor godt du sover. Gå din seng i sømmene – bokstavelig talt.

Vi er forpliktet til å høste av de materialer som naturen skjenker oss. Uten unødig ressurskrevende foredling, blir råvarene skånsomt bearbeidet slik at de ikke skal miste sine egenskaper og egenart. Vi benytter ingen kunstfiber, kjemikalier eller metaller i våre senger og madrasser, og materialene vi benytter er naturlig nedbrytbare.

Seng i eng

Lag på lag med rene naturmaterialer

En Coco-Mat madrass bygges opp av flere sjikt naturmaterialer. Dette er en jobb som krever lang erfaring og et godt håndlag. Resultatet er en seng som simpelthen ikke kan bli til på en ordinær produksjonslinje. Til gjengjeld får man en god kvalitetsseng som vil leve med deg i mange år fremover. Tar du godt vare på sengen din skal du ikke måtte kjøpe komplett ny seng igjen. Vi bygger senger slik at du helt fint kan erstatte lagvis når det trengs. De fleste sengebasene våre er med deg livet ut. Bra for din lommebok, bra for miljøet. Mindre avfall, redusert forbruk, nedbrytbart.

Med tang fra Middelhavet

En av våre mest innholdsrike senger heter Triton.

Triton var sønn av havguden Poseidon, og har gitt navn til verdens mest rikholdige seng med en komfort som er gudene verdig. 

Under et fløyelsmykt trekk finner du hele 29 lag med naturmaterialer. Lagene med naturgummi tilfører elastisitet, og sjikt med kokosnøtt fibre gir stabilitet og sørger for et tørt klima. Materialene i seg selv er naturlig antibakterielle. Imellom lagene finner du tang fra Middelhavet.

Seaweed_A1

Tang inneholder jod, som kan bidra til å åpne luftveien når du sover.

Vi har forpliktet oss til å redusere miljøskadelige utslipp og levere naturlige, helsebringende produkter. Vi forbyr bruken av kjemikalier i eller på våre produkter, og benytter kun økologiske, ufarlige fargestoffer i de tilfellene produktet krever det.

 

Å skape endring gir mening. Målet for Coco-Mat i Norge er å være med på å skape en positiv endring, for natur, hav og menneske.

 

Når vi leverer senger til våre kunder, spør vi alltid om å få transporttrekkene i retur. Våre kunder liker at trekkene gjenbrukes og tar gjerne turen tilbake til oss for å returnere det. Trekkene vaskes og brukes til nye leveranser.

Forest-bed

Sov godt, og våkne opp med ren samvittighet

Det vandrer ikke 1 plastpose ut av våre dører. Kommer du til oss for å kjøpe en pute, kommer du hjem med puten i et handlenett som kan brukes videre i den daglige husholdningen. Kanskje til tomflasker, matvarer, skittentøy, barnehageklær eller til å bære hunden din i.

 

Fra starten var vi opptatt av å kunne bidra, og å gi noe tilbake til lokalsamfunn. Vi tilbyr i dag alle våre kunder, retur av deres gamle seng ved levering av sin nye seng. Denne kjøres til Kirkens Bymisjon som huser mange hjemløse. Slik får pent brukte senger et lengre liv, gir en trygg natt til noen som trenger det. Ikke minst får sengene en lengre levetid, istedenfor å havne på et avfallsmottak noen år for tidlig.

Red head

Vi tror du sover bedre i trygg forvissning om at ditt forbruk ikke forringer dine barns mulighet til å oppleve det samme som deg når de vokser opp. Vi skal gjøre de likegyldige bevisste, de bevisste lidenskapelige og de lidenskapelige religiøse, slik at flere ser bak glidelåsen neste gang de kjøper seng.

COCO-MAT er samarbeidspartner på vår interiør-kategori. 

Hvorfor bygge stort, når du kan bygge lite?

Les neste