Hvorfor bygge stort, når du kan bygge lite?

Foto: Aksel Jermstad (bilder tatt for Norske Mikrohus)

Skrevet av

Lene Julsen

@julsenlene

Det er kun én ting vi virkelig vet i mylderet om hva som er bra, bedre eller som skader havet og miljøet mindre – og det er at det hjelper å forbruke mindre – punktum. Har du mindre, bruker du mindre, sånn er det bare. Og skulle du bytte ut villaen med et skreddersydd lite krypinn, blir du dermed tvunget til å ta grep i livet ditt, som havet, naturen, jordkloden kan dra nytte av.

_DSF5095

Foto: Aksel Jermstad (bilder tatt for Norske Mikrohus)

Fleksibel, mobil og klimabevisst

Mange av oss er laget slik: vi skal «bygge oss opp», og med opp menes mer og større. Vi begynner i det små, kanskje bor i kollektiv eller leier en hybel, så sparer vi penger, kjøper vår første leilighet, noen år senere kanskje rekkehus, før vi etter hvert når økonomien og livet tillater det klasker til med et fett hus. Hytte har vi også muligens midler til å skaffe oss. Men må det være slik? Det finnes nemlig de som tenker annerledes. Som mener to stuer, tre etasjer og boblebad ikke er veien å gå, at det finnes muligheter for å bygge smartere, mindre, tenke fleksibilitet og mobilitet, og samtidig, og ikke minst, også være klimabevisste.


Vi snakker om de som bygger mikrohus, av miljøvennlige materialer, som er energieffektive og setter minimale fotavtrykk. 22 kvadratmeter store hus på hjul som veier under 3,5 tonn (slik at du kan frakte dem). Noen kjøper huset for å bruke det som helårsbolig, andre for å bruke det som hytte. I prinsippet kan du sette ditt rullende hjem ved kysten om sommeren, ved skiløypene om vinteren eller på fjellet om høsten.

_DSF4149

Foto: Aksel Jermstad (bilder tatt for Norske Mikrohus)

Frihet i ulike former 

− Å flytte inn på 22 kvadrat, er et verdivalg. De som har valgt å gjøre dette har som regel gått flere runder med seg selv og tatt et bevisst valg i forhold til hvordan de vil leve, med tanke på miljø og forbruk, sier gründer i Norske Mikrohus David Reiss-Andersen. 

 

Vi møter ham i et lagerlokale på Vollebekk Fabrikker på Risløkka øst i Oslo. Foran oss er et snertent lite hus med granvegger og aluminiumstak i ferd med å finne sin form. Alle husene blir bygd på tilhengere, så de enkelt kan flyttes.

 

− Klimavennlige små hus på hjul, det er det det er, i det øyeblikket du setter dem på hjul, får du klimagevinst, setter du huset på en gressflekk vil gresset gro opp igjen når du flytter videre. For et klima på ville veier, er det flott at noen vil bo slik at de setter minst mulig avtrykk. Ved å velge en slik boform kan du faktisk ta store grep i forhold til klimaet og miljøet, altså virkelig gjøre en forskjell.

_DSF3749_2

Foto: Aksel Jermstad (bilder tatt for Norske Mikrohus)

For det er jo ikke noe tvil om at dersom du skulle selge unna hus og garasje til fordel for 22 kvadratmeter, må du foreta relativt store hugg i livet ditt. Eller kanskje mer presist, i tingene dine.

 

− Du bytter ut stor plass og mange rom til fordel for mye annet. Men vår påstand er at det ikke går på bekostning av livskvalitet, snarere tvert imot, sier han engasjert.

 

− For det du får tilbake igjen, er økt frihet, i alle ordets betydninger. Økonomisk frihet, det er billig, det koster under én million å kjøpe, du får tre mikrohus for prisen av en leilighet i Oslo, for å sette det i perspektiv,  du får fri fra tingene, du trenger færre ting, du har ikke plass til å ha så mye, altså du eier tingene, de eier ikke deg, frihet med tanke på forbruk, du trenger ikke så mye for å holde det gående, du bruker mindre, har lavere energiforbruk, du gir mindre avtrykk, og ikke minst får du mental frihet, en slik boform er terapeutisk, man rydder på en måte opp og tar grep i eget liv, bor på en egen liten flekk, men tilhører verden på en helt spesiell måte.

_DSF3925

Foto: Aksel Jermstad (bilder tatt for Norske Mikrohus)

Studenter i eplehager

Gründeren vet at ikke hele Norges befolkning kommer til å flytte inn i mikrohus, men denne måten å bo på er et supplement, mener han. 

− For det er jo en gavepakke fra himmelen, omfanget og mulighetene som har dukket opp underveis i arbeidet med dette, har vært flere enn vi trodde, sier makker og kone Jeanette Reiss-Andersen, som står for design, arkitektur og husets små finurlige løsninger, som det er en rekke av. Den klimamessige siden er så klart vesentlig, i tillegg er det et sosialt utjevnende tiltak, det at man kan kjøpe og bygge lite og billig, i stedet for å leie og være evig gjeldsslave.

 

1 av 10 i Oslo er studenter. Det er ofte et problem å huse dem, men det finnes mange svære eplehager rundt omkring, hva med å få SIO (Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus journ.anm) på banen, ikke sant, og finne studenter som kunne tenke seg å bo i mikrohus, det må jo være gull. I tillegg nevner David Reiss-Andersen tomter som står brakk fra entreprenørs side, som venter på reguleringer, slike områder kan benyttes til mikrohus, mener han.

_DSF4115

Foto: Aksel Jermstad (bilder tatt for Norske Mikrohus)

− Det går an å se for seg alt fra mikrohus i nærheten av turistdestinasjoner, hvor det ikke går an å bygge. For eksempel ved en lakseelv, til pendlerlandsbyer, til kommunale tiltak. Fleksibiliteten gjør at en kommune kan bruke mikrohus til ulike ting på ulike årstider, slik får de også en kinderhuseffekt, sier han. 

 

Han legger til at det selvsagt er i visse livsfaser det kan være mest aktuelt å bo i mikrohus.


− Et ungt par, et eldre par, en som bor alene, to studievenner, det er mange muligheter, kanskje det ikke er like lett om du har tre unger i skolealder.  Eller kanskje nettopp det er verdt å prøve? Røske barna ut av villaen, be de pakke med det aller viktigste av klær og ting og selge unna resten. Og vise dem med handling at opp og frem ikke nødvendigvis trenger å være synonymt med mer og større.

_DSF4955

Dette er en omarbeidet versjon av en reportasje i Harvest Magazine. 

Fakta: Dette er mikrohuset:
Variant 1: 22 kvadratmeter inkludert hems, 7,5 meter lang, 2.5 meter bred
Variant 2: 19.5 kvadratmeter inkludert hems, 6,5 meter lang, 2,5 meter bred
Veier akkurat under 3,5 tonn.
Bygges på hjul.
Kan brukes som helårsbolig og hytte.
Du trenger; et sted å sette den, strømuttak, vann
Koster: cirka 1 mill

Slik får du mer miljøvennlig interiør

Les neste