Grønt er skjønt, og bra for inneklimaet

Foto: Gitte Paulsbo

Skrevet av

Hannah Nordh

Å være ute i naturen er bevist å ha positiv innvirkning på vår mentale helse, får oss til å føle oss bedre. Det kan hjelpe til å redusere stress, oppmuntre til økt fysisk aktivitet og til og med ha en beroligende effekt på mentale problemer. Mengder av studier viser på de fantastiske effektene naturen har på oss, og til tross for det tilbringer vi mer og mer tid innendørs, mange så mye som omtrent 90 % av tiden faktisk. Det er kanskje ikke noe vi kan gjøre så mye med, vi må jo faktisk sove og jobbe (som er de to aktivitetene som tar mest av tiden vår).

Heldigvis finnes det også studier som viser at planter innendørs har mange lignende positive effekter på helsen.

3---2-ny

Foto: Gitte Paulsbo

Planter kan redde inneklimaet

Planter tar, som du vet, opp karbondioksid og gir oss oksygen. Men, det stopper ikke der! Planter hjelper til å redusere skadelige stoffer som formaldehyd, trikloretylen og benzen fra luften, og studier viser at planter også kan øke konsentrasjonsevne og produktivitet opp til 15%, redusere stressnivå og regulere luftfuktigheten. De kan bedre humøret ditt og få deg til å føle deg mer avslappet og rolig. Go Plants!

3 - 3

Foto: Gitte Paulsbo

Vi lever og jobber i mer og mer tette bygninger der vi sirkulerer den dårlige luften rundt igjen. I tillegg bruker vi i større grad syntetiske materialer i interiøret rundt oss, noe som avgir hundrevis av flyktige kjemiske stoffer til luften som vi puster inn. Dette er veldig negativt og det leder til helseproblemer hos mennesker som allergier, astma, tretthet, hodepine og langvarig eksponering av de farlige stoffene i luften kan lede til alvorlige sykdommer som for eksempel kreft.

 

I én rapport fastslås det at “det foreligger tilstrekkelig informasjon til å konkludere at innendørs luftforurensning representerer en vesentlig del av befolkningens eksponering til luftforurensning og kan være en alvorlig akutt og kronisk helserisiko”(Wolverton, B.C, 1998). Grunnet den lange eksponeringstiden er altså dårlig innendørsluft farligere enn forurenset luft ute.

Trenger du mer motivasjon til å fylle hjemmet og arbeidsplassen din med grønne planter?!

Planter er som mennesker og har like ulike behov som oss. Har du ikke grønne fingrer er det bra å begynne med enklere planter som er bredspektrede i hvilke stoffer de tar opp, og som ikke krever mer enn en god plass i huset og litt vann innimellom. Når du kjøper inn planter, uansett om det er til kontoret eller hjemmet er det fint å lære litt om hvordan ulike planter liker å ha det. Ikke alle planter liker å stå langt inn i et rom uten noe særlig lys eller rett i vinduet med direkte sollys, finn den typen plante som klarer atmosfæren du vil sette den i. Søk på nett eller snakk med de som jobber i plantebutikken, de kan sannsynligvis det du trenger å vite.

3---4

Foto: Gitte Paulsbo

Finn den rette planten for deg

En enkel familie med planter for nybegynnere er succulentene. I de siste årene har det fullstendig eksplodert med succulenter i blogger, instagramfeeden og interiørmagasiner. Det finnes mengder av tutorials og videoer på hvordan man enkelt odler disse tykkbladede plantene og nettsider om hva man skal tenke på, hvilke planter som fungerer hvor etc.

Her er noen andre eksempler som har gode kvaliteter, er relativt enkle å holde i live og gjør livet ditt litt grønnere.

 

Gullranke Epiprenum Aureum

Denne planten har gode luftrensingsegenskaper, men klarer også noe som mange andre ikke kan, å vokse på plasser med dårlige lysforhold. Den vil ha samme farger selv om den står mørkt, den er enkel å ta stiklinger fra, du kan glemme den i lange perioder uten at den dør og er perfekt for nybegynnere.

 

Fredslilje Spathiphyllium

En av de beste plantene må være fredslilje. Denne planten er en av de få som bærer blomster innendørs og som samtidig har de kvalitetene man ønsker. Fredsliljen liker å stå i fuktig jord eller til og med røttene rett i vann i en vase.

 

Gummiplante Ficus Robusta

Leter du etter en plante som både tar opp mange av de farlige stoffene i luften og er enkel å stelle? Search no more! Gummiplanten er lett å dyrke, er veldig motstandsdyktig og klarer både rom med dårlig lysforhold og lave temperaturer. Den er ekspert på å ta opp giftstoffer (best i familien ficus), særlig bra er den på formaldehyd. En av de få tingene den ikke liker er alt for mye vann, særlig om vinterhalvåret. Da råtner røttene, bare så du vet.

3 - 5

Foto: Gitte Paulsbo

Bajonettplante Sansevieria trifasciata

Den plukker kanskje ikke opp all verdens kjemikalier, men er uansett en god luftrenser som er fantastisk å ha i soverommet da den absorberer karbondioksid og avgir oksygen om natten. Denne planten er utrolig motstandsdyktig, elsker direkte sollys og vil gjerne ha det svalt, noe som også er bra når man sover.

 

Pengetre Crassula Ovata

Dette er en lettstelt plante med tykke blader som ikke har noe mot at du glemmer å gi den vann eller lar den stå i direkte sollys. Den kan du med fordel plassere i soverommet da den avgir oksygen om natten. Enkel å ta stiklinger av, liker sterkt lys og gir deg bra luft.

 

Eføy Hedera Helix

Denne plante har mange gode egenskaper når det kommer til luftrensing, men er kanskje ikke den letteste å holde ved livet hvis man ikke er middels eller godt utrustet med grønne fingre. Den liker når det er fuktig i luften og tørker fort ut hvis det er for varmt og tørt. Kanskje den kan passe bra på badet ditt?

 

Det finnes selvfølgelig massevis med andre planter og man kan jo kjøpe dem kun fordi de er fine! Uansett gjør de med sikkerhet både omgivelsen din penere og luften litt bedre, selv om de ikke kommer med en full liste av tester på hva de har for kvaliteter. Så for din egen skyld, gå nå og begynn med din egen lille oase av grønt.

Gjør det selv – god planlegging er nøkkelen

Les neste