Gjør det selv – god planlegging er nøkkelen

Foto: Gitte Paulsbo

Skrevet av

Hannah Nordh

Det er og skal være gøy å lage ting selv. Det er kanskje lettere sagt enn gjort for mange, men ta det med ro. Bare du ikke stresser, men lar prosjektet ta sin tid så er det enklere å oppnå et godt og bærekraftig resultat som du er fornøyd med. Det finnes teorier om at vi kan lage en emosjonell kontakt med våre gjenstander og gjennom den kontakten beholde gjenstanden mye lenger (du kan lese mer om dette i artikkelen Re-design, ombruk, gjenbruk:En god grønnere trend). Uansett hva du skal gjøre vil det lære deg nye ting, ikke bare praktiske kunnskaper, men også noe om deg selv.

 

Denne artikkelen er ment til å gi tips til hva du bør tenke på når du skal redesigne, pusse noe opp eller lage nytt selv:

2 - 2

Foto: Gitte Paulsbo

  1. Planlegg godt i forkant. Jo mer planlagt det du skal gjøre er, jo enklere er det å gjennomføre. Finn ut eksakt hva du har lyst å gjøre, tegn det opp, lag skisser og lister. Gi det tid. Da er det enklere å finne materialer, metoder, verktøy og hvem som kan hjelpe til hvis det trengs. Vet du ikke helt hva du har lyst at det skal bli eller trenger hjelp med planlegging? Ta kontakt med en designer som kan hjelpe deg å finne på noe morsomt og hjelpe deg å velge.

 

2. Finn riktige materialer. For å gjøre noe som er mer bærekraftig må man bruke riktig materiale til prosjektet. Prøv å finne ut hva som hadde fungert til akkurat det du har lyst å gjøre, og så finner du det mest bærekraftige alternativet til det. Det er ikke alltid det enkleste å finne ut, men det er ofte sånn at lokalt er bedre enn langreist, heltre eller tre i platematerialer uten plast (laminat) på toppen (kryssfiner, mdf) og naturlige overflatebehandlinger som oljer er bedre enn lakk, og unngå plast. Hvis du skal trekke om et møbel finnes det en mengde stoffer som ikke har plast i seg, se etter naturlige råvarer som bomull, lin eller ull, disse er ofte litt dyrere. Når du velger materialer, tenk langsiktig og velg farger og materialer med den hensikt at du skal leve med det lenge.

2 - 3

Foto: Gitte Paulsbo

 

  1. Finn riktig fremgangsmåte. Hvilke verktøy trenger du? Er det verktøy du har hjemme? Kan du gjøre det selv eller trenger du hjelp? Det er mange måter å gjøre ting på, man må bare finne riktig vei for fremdriften av sin egen plan. Hvis man trenger verktøy man ikke eier selv finnes det mange løsninger på problemet. Man kan låne av naboene sine (hvis man ikke kjenner dem eller vet hvem som har hva finnes f. eks. appen Nabohjelp fra Obos) eller så finnes det butikker som leier ut, Clas Ohlson er en av dem. Mange butikker er med på et konsept som kalles ToolPool, det er bare å Google for å se hva som finnes i nærheten av deg.

I tillegg finnes det fellesverksteder mange steder. Der de har alt av verktøy og det finnes folk som kan veilede og hjelpe til. Bitraf er et makerspace i Oslo som er åpent for hvem som helst 7 dager i uka. Hit kan du komme hvis du er interessert i håndverk, både analogt og digitalt. Bitraf har som formål å opprettholde et sosialt miljø og være en møteplass for kreativ bruk av datamaskiner og elektronikk, samt verktøy og andre maskiner foreningen har tilgjengelig. Tanken er at du kan jobbe med egne prosjekter og at du i dette sosiale landskapet kan ta del i og dele kunnskap. Alle er velkomne, fra nybegynnere til proffe, les mer på bitraf.no.

2 - 4

Foto: Gitte Paulsbo

 

Fellesverkstedet er et annet eksempel hvor du er velkommen med prosjektene dine, der du kan få tilgang til profesjonelt utstyr og kompetanse for å få gjennomført det du har lyst til. Som det står på nettsiden deres “Alt vi ber om er at du har en idé og at du vil lage det selv.” Les mer på fellesverkstedet.no.

 

Det kan jo også være sånn at du ikke har tid, kunnskap eller lyst å lage deler eller hele prosjektet selv, da finnes det profesjonelle aktører som kan hjelpe deg. Ta kontakt med en lokal snekker, sveiser eller møbeltapetserer, jo mer planlagt prosjektet ditt er jo enklere er det for dem å gi deg en pris. Da vet du at du får det resultatet og det møbelet du ønsker lagd for deg, av proffer. Det sparer deg kanskje ikke en masse penger, men det sparer naturen, og du får et møbel som ikke bare er bærekraftig, men også ditt design, ditt unike møbel. Du støtter da også lokale håndverkere, og minimerer transport og utslipp.

Enten du gjennomfører prosjektet selv eller med hjelp, ta eierskap til det, se til at valgene er dine, at resultatet blir som DU ønsker. Det er det som er det beste med å lage ditt eget prosjekt; det tilhører deg.

Trenger du hjelp med planlegging, gjennomføring eller har lyst å kjøpe noe som er ferdig up-cyclet? Passion for Ocean sin egen designer, Hannah, er tilgjengelig som konsulent.

Re-design, ombruk, gjenbruk – En god, grønnere trend

Les neste