Fisken med sugekopp på magen

Foto: Tine Kinn Kvamme

Skrevet av

HAV

Rognkjeks

Møt din venn rognkjeksen!

Denne lille klumpen (Cyclopterus lumpus / lumpsucker) er vanlig langs hele Norskekysten, og de fleste har antagelig svømt rett forbi en eller flere representanter som har sugd seg fast på et tareblad eller en stein.

Rognkjeks er kallenavnet på hunnene; de er ofte grønngrå og brunlig i fargen, og hannene kalles rognkall. Hannen kalles rognkall, og den flamboyante versjonen av de to. Han er ofte fargesprakende rosa, lilla eller rød, og har valgt å kjøre samme fargespekter tvers gjennom hele seg. Skjærer du opp en rognkall kan du med andre ord plukke ut både rosa skjelett, organer og kjøtt. Hvorfor, spør du? Nei hvorfor ikke, sier rognkallen. Det kan jeg støtte.

 

De svømmende klumpene lever som oftest i de frie vannmassene mellom 50 – 150 meter, noe som virker litt snodig for en fisk som ser ut som en kakedeig man har mistet på gulvet. Like fullt svømmer den rundt og koser seg, og kommer inn til tareskogene våre for å gyte hver vår. Hver rognkjeks kan gyte en masse av egg som veier like mye som en syvendedel av sin egen kroppsvekt. Det kan du få lov til å lese med et utropstegn, for det er ganske mye. Eggene klekker etter cirka 60 dager og da kan vi se millioner av bittesmå rognkjeksbabyer i farvannene rundt brygger og skjær.

 

Felles for hunnen og hannen er at bukfinnene har smeltet sammen til en sugekopp på magen, og dette har gitt de både det latinske og engelske navnet. Sugekoppen brukes til å sette seg fast på alt de finner passende, det være seg tare, stein, skroget på en båt eller dykkemaska til en og annen dykker. Veldig praktisk i området med mye strøm. Den suger seg også fast når den skal passe på eggene sine.

 

Rognkjeks smaker litt meh (med mindre man vet hva man driver med), men fiskes i passe store kvanta for rogna. Den er også en yndet pussefisk brukt i oppdrettsnæringen, og det jobbes stadig med å legge til rette for at rognkjeksen faktisk skal trives i merdene sammen med laksen.

 

Så hopp i havet og klem en rognkjeks neste gang du har mulighet. De er ganske ålreite dyr.

Tine Kinn Kvamme, @divinginvestigator

Foto: Tine Kinn Kvamme

Tine Kinn Kvamme, @divinginvestigator

Foto: Tine Kinn Kvamme