Meitemarkens søskenbarn holder havet fint og sunt

Foto: Tine Kinn Kvamme

Skrevet av

HAV

Børstemarken

Nå skal vi snakke litt om vår venn børstemarken!

Visste du at børstemark er søskenbarnet til meitemarken? Eller at det finnes over 10.000 beskrevne arter? De er stort sett marine, og kommer i en haug av forskjellige former og farger. De som har sett filmen Avatar vil kanskje kjenne igjen “Christmas Tree Worm”, som de store spiralformede tingene i skogen som snurper seg sammen om du tar på de? Og i filmen Kon Tiki har de puttet inn en kjempeversjon av den pelagiske og selvlysende (!) Tomopteris helgolandica.

Tine Kinn Kvamme, @divinginvestigator

Foto: Tine Kinn Kvamme

For folk som rusler rundt i fjæra, eller plukker opp flasker og annet rask fra havets bunn vil kanskje kalkrørsormen være den mest kjente, der den danner enorme rørnettverk på omtrent hva som helst. Du kan se de som små hvite hule spiraler, og inni der bor ormen. Ørretfiskeren på sin side er nok mer glad i de frittsvømmende Nereidene, og den som graver rundt i mudder (slik man jo bør gjøre av og til) vil ofte møte på de litt squishy Terebellidene eller andre tunnelgravere. Disse sistnevnte gjør som sin landlevende fetter meitemarken, og velter rundt i mudderet for å gi tilgang til friskt, oksygenrikt vann. Pluss litt til. Du har kanskje sett disse små bæsjehaugene som ligger rundtomkring på sandbunn? Det er børstemarkbæsj, og mesteparten av sanden på strendene våre har på ett eller annet tidspunkt passert gjennom rumpa på en mark.

 

Det er noe å tenke på. Eller ikke.

 

Uansett hva du velger å tenke på så håper vi du har i bakhodet at børstemarken er en viktig del av økosystemet. Flere viktige deler, faktisk. Med alle de forskjellige formene de kommer i tilbyr de en rekke tjenester for lokalmiljøet, og bidrar til å holde kysten og havet fint og sunt.

Tine Kinn Kvamme, @divinginvestigator

Foto: Tine Kinn Kvamme

Fisken med sugekopp på magen

Les neste