Vask med vett

Foto: Tone Skårdal Tobiasson

Skrevet av

Ingun Grimstad Klepp & Tone Skårdal Tobiasson

Vasker vi for mye? Med for varmt eller kaldt vann? Med for mye vaskemiddel? Hvordan skal og bør vi egentlig vaske? Det er 1000-kroners spørsmålet som stadig stilles; men som det ikke finnes et svar på fordi vi mennesker er forskjellige, og det er klærne og skittentøyet vårt også. Derfor ble det bok. For, som i de fleste tilfeller i livet, kommer det an på: Hvor skittent det du skal vaske er, vaner du har lagt deg til, og hva klesplaggene faktisk tåler og trenger.

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO:OsloMet_1

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO/OsloMet

Det er viktig å være ren. Vi vasker for å ta hensyn til hverandre, for eget velvære og av gamle vaner – og uvaner. Klesvask belaster miljøet. Vi bruker vann, energi og kjemikalier – og vi sprer mikroplast om vi vasker syntetiske tekstiler. Vasken sliter på klærne, men bidrar også til at klærne brukes lenger, fordi skitne og flekkede klær igjen blir rene. Derfor er det mange avveininger.

Mindre vask

Ikke bruk klesvask til å rydde, det er dumt både for tidsbruken din og for miljøet. Lag gode systemer for oppbevaring for klær som er i bruk: Heng opp og legg bort klær med omtanke og kjærlighet, alle trenger hvile. Og klærne hviler dårlig sammenkrøllet på gulvet, under sengen eller nederst i skapet. Hvis de får luftet seg litt, særlig hvis det er ull, bomull eller lin, forsvinner svettelukten. Du trenger ikke henge dem ut, de kan få seg litt fuktighet om du ‘lufter’ på badet eller om du har en måte å henge dem fra seg på soverommet.

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO:OsloMet_2

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO/OsloMet

Å holde tørt er å holde rent. Bruk tynne håndklær og tynnere eller lettere klær (så kan du kle deg lag på lag og vite at bare det helt innerst blir skittent); de fyller mindre i maskinen og tørker fortere. Treningsklær bør fraktes i luftige nett og ikke plastposer. Alt som henges glatt og luftig tørker fortere enn det som ligger i en krøll. Selv nyvaskede klær lukter ille om de tørkes langsomt nok. Brett også sengen helt opp om morgen, slik at nattens svette tørker raskt og sengetøyet holdes rent lenger.

Ikke kjøp klær som skal vaskes separat eller på andre måter krever mye ekstra stell, eller ikke kan vaskes rene. Det er for eksempel truser med bomulls kile som skal vaskes på finvask. Eller ull som er blandet med bomull. Følg vaskeanvisningen (forklaring på tegnene er lett å finne på nett, og er også i boken vår); men vær klar over at noen plagg er det vi kaller over- og undermerket. Vaskemidler kan f. eks. gjøre at du kan vaske med kaldere vann enn det som er angitt, og mange ullplagg er merket håndvask – fordi mange land ikke har vaskemaskiner med gode programmer for ull. I Norge har vi det. Fyll maskinen helt (ikke ull, da skal maskinen være halvfull) og velg økoprogrammer der det er mulig. Vær samtidig klar over at det å ikke følge vaskeanvisningen gjøre at du står svakere om du klager. Det gjelder også om det er vasket på lavere temperatur enn anvisningen tilsier.

ToneTobiasson1

Foto: Tone Skårdal Tobiasson

Hold klærne rene lenger

Det finnes enkle triks for å holde klærne rene lenger, som å bruke forkle eller hjemme-klær, det beskytter mot flekker og søl i hverdagen. Farger, mønster og materialer betyr mye for hvor godt flekker og skitt synes. Lukten av svette er ofte grunn til at klær vaskes. Treningstøy i ull sparer mye vask. Også andre naturfiber som f. eks. bomull og lin lukter mindre enn syntetiske klær. De lukter veldig mye mer om de utsettes for skyllemiddel. De «flasser» også mikroplast i bruk og vask.

Klær laget av polyester, polyamid (nylon), akryl, polypropylen og elastan er plast (sjekk lappen!) og bidrar til spredning av mikroplast, blant annet når de vaskes. Kjøp færre og bedre syntetiske klær. Der det er mulig, velg andre materialer eller klær med en mindre %-andel syntetisk. Dette er særlig viktig for plagg som vaskes ofte. Bruk og vask de syntetiske klærne du har mindre. Vask med lav mekanisk bearbeiding (snille programmer) og ikke overdosér vaskemidler. Det er noen ‘hjelpemidler’ på markedet som skal samle mikroplasten, som flere klesfirmaer med mye syntetiske tekstiler, har begynt å selge. Om disse løsningen faktisk fanger mikroplasten er usikkert, sikrere er at klærne blir mindre rene.

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO:OsloMet_5

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO/OsloMet

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO:OsloMet_$

Forbrukerforskningsinstiuttet SIFO/OsloMet

Skitt og lukt; og flekker

Tørk raskt og skikkelig av om du søler. Fjern flekker og luft klærne; og bruk dem om igjen til de virkelig er skitne. Bruk flekkfjerningstabell, f.eks. ved å slå opp på flekker i snl.no, eller i boken vår. Jo fortere flekker fjernes, jo lettere går de av. Her er de enkleste flekkfjerningstipsene:

  • Fett og olje – krever varme og oppvaskmiddel eller vaskemidler for å fjernes.
  • Fargestoffer, som fra vin og kaffe, må blekes vekk, f. eks. med hydrogenperoksid og sitronsåpe.
  • Proteiner, som egg og blod samt stivelse, løses enklest opp i kaldt vann.

God kulde gir dyner og puter skikkelig oppfriskning. La dem ligge ute noen timer og rist dem godt etterpå, så får sengemidd en skikkelig knekk. Fuktig, ren snø er dyprens for tunge tepper. Tørk ute, eller i uoppvarmet rom, det sparer energi og gir deg klær med lukten av frisk luft på kjøpet. Tørk i vind og sol om du kan, og husk at også tørking i minusgrader går fint.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Tone Skårdal Tobiasson

Vaskemidler og ullvask for ‘dummies’

Minst mulig kjemikalier er godt for deg og miljøet. Ikke overdosér vaskemidler. Doserer du på slump og har tenkt å fortsette med det, mål «slumpen» en gang i året for å justere den.

  • Ikke bruk vaskemidler med parfyme og unngå skyllemiddel.
  • Gå for miljømerker som Svanen og EU-blomsten, eller tilsvarende.
  • Ikke vask ull med noe annet enn ullvaskemiddel.
  • Ikke vask fargede tekstiler med vaskemiddel for hvite klær.
  • Og ikke overdoser vaskemiddel – vil du ha vasken renere – skyll heller en ekstra gang.

Ull kan lett forveksles fordi den er blandet med silke eller andre materialer eller fordi ekstra fin merino heller ikke alltid ‘kjennes’ ut som ull. Det er ikke noe eget vaskesymbol for ullvask, så du må se på fibermerkingen og ikke bare på vaskeanvisningene. Du kan gjerne fylle opp ullvasken med tekstiler i andre materialer, men bruk alltid spesialvaskemiddel for ull. Du kan gjerne skru opp sentrifugeringshastigheten et hakk eller to, for å få ut mest mulig av vannet (som alltid har rester av skitt og vaskemidler i seg). Bruker du sentrifuge er det nesten ingen ullklær som trenger å ‘tørke flatt’. Ikke bruk tørketrommel. Rene klær gir glede og velvære. Masse klesvask derimot belaster miljøet og tar tid og krefter. Lag enkle gode rutiner så slipper du begge deler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Tone Skårdal Tobiasson

Skrevet av Ingun Grimstad Klepp, Seniorforsker ved Forbrukerforskningsinstituttet SIFO/OsloMet & Tone Skårdal Tobiasson, Redaktør nicefashion.org. 

Winter is coming – Protect your skin

Les neste