Kjærlighet til klærne – hvordan vaske klær på miljøvennlig vis.

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Skrevet av

Eline Ohr

Klimaentusiast, @gronnaar

Kjemikalier og mikroplast fra tøyvask representerer et enormt miljøproblem, spesielt for havene våre. Mye av kjemikaliene vi slipper ut i havet kommer fra rengjøring og tøyvask. I tillegg antas det at 20-35 prosent av de primære kildene til mikroplast i havet er mikrofiber fra syntetiske klær og tekstiler. Klesvask antas faktisk å være den fjerde største kilden til utslipp av mikroplast. Det kan løsne 1900 plastartikler fra ett enkelt klesplagg i løpet av en vask. Rundt 10-40 prosent av disse plastartiklene går via renseanleggene og ut i havet.

 

Hva er egentlig mikrofiber?
Mikrofiber er tekstiler laget av syntetiske materialer som brukes mye i klær og i rengjøring. De er også en undergruppe i mikroplast, eller rett og slett mikroplast med fiberform. Syntetiske fibre er tekstiler laget av olje og kommer ofte i form av polyester, nylon og akryl. De utgjør omtrent 50 prosent av verdens fiberforbruk, og bruken vokser raskt (Klepp, Ingun G., 2016). Hvorfor? Jo, fordi den er både billig å produsere og mikse med andre stoffer, fordi det stadig kommer nye syntetiske materialer på markedet og fordi vi forbrukere kjøper klær som aldri før.

keagan-henman-Won79_9oUEk-unsplash

Hva har dette med klesvasken å gjøre?

Mikrofiber spres i naturen ved at syntetiske fibre på avveie brytes ned til mikrofiber, eller ved at fibre løsner ved bruk og vask av klær – dette skjer med alle klær (Klepp, Ingun G., 2018). Hvor mye hvert enkelt klesplagg mister avhenger av flere ting, blant annet type fiber og den kvaliteten plagget har. Syntetiske plagg av høyere kvalitet mister mindre fiber i vask enn plagg i lavere kvalitet. Samtidig mister eldre plagg mer enn nye. Vaskemaskinen påvirker også hvor mye mikrofiber klærne mister.

 

Vannrenseanlegg filtrerer ut mikrofiber fra avløpsvann, men effektiviteten varierer fra 65-92 prosent. Dette bidrar likevel ikke nødvendigvis til å hindre spredning av mikroplast ut i naturen, fordi slam som filtreres ut brukes som gjødsling og jordforbedring. Mikrofibrene blir dermed spredt videre.

 

Hva kan jeg gjøre med dette?
Først og fremst kan du minske forbruket av syntetiske tekstiler, vaske tekstilene mindre og mer skånsomt, samt erstatte syntetiske tekstiler med naturmaterialer som ull og lin. I tillegg kan spredningen av mikroplast forhindres ved at syntetiske tekstiler ikke kommer på avveie. Som for all annen plast er det viktig å unngå å miste klær av syntetiske materialer i naturen. Når syntetiske tekstiler brytes ned til mikrofiber har de lettere for å sette seg fast i fordøyelsessystemet til ville dyr (Klepp, Ingun G., 2018).

anna-auza-nubGXRkckLo-unsplash

Vask og tørk
En mer skånsom vask av tekstiler innebærer bruk av programmer med mindre mekanisk bearbeiding. Vaskeprogrammer for hvitvask og bomullsvask har mye mekanisk bearbeiding, mens finvask, syntetvask og ullvask har mindre. Jo mindre klærne vaskes, dess mindre blir spredningen av mikroplast.

 

Men det er ikke bare mikrofibrene som utgjør en trussel for miljøet når vi vasker klær. En klesvask i seg selv krever ikke så mye energi, men en klesvask om dagen i hundretusenvis av hjem krever mye energi til sammen. Ingun Grimstad Klepp har gode råd for hvordan spare energi på klesvasken. Hun er etnolog og har arbeidet mye med temaene friluftsliv, klær og husarbeid.

 

Det aller viktigste for å spare energi, vann og kjemikalier er å vaske sjeldnere. Dette kan du oppnå gjennom å bruke klær som ikke så fort blir skitne og vaske fulle maskiner. Vil du spare strøm velger du øko-programmene som tar litt lenger tid. Temperaturen er viktig for energiforbruket. Bare ved å redusere 10 grader bruker du mindre.

photo-1508485727887-96c8978f433c

Et annet tips kan være å investere i en guppyfriend. En guppyfriend er en vaskepose som fanger opp plastartikler før de havner i avløpet. Den fungerer slik at dersom du har klærne dine oppi posen, vil plastfibrene havne i sømmen i posen i stedet for i avløpet. Etter vask kan du fjerne avfallet for hånd og kaste det i restavfallet. En guppyfriend skal i teorien fange opp 99 prosent av mikroplasten fra hver enkelt vask.

 

Om mulig burde du henge klærne dine på tørk fremfor å bruke tørketrommel. Lufttørking sliter betydelig mye mindre på klærne. Tørker du klærne innendørs bør du sørge for god utlufting for å unngå fukt. Vær også oppmerksom på at innetørking avgir mye støv, da noe av dette støvet er mikroplast.

 

Vaskemidler
Mange driver massiv kjemisk krigføring mot skitt og lort, og har et arsenal av diverse vaskemidler til klesvasken. Det er sjeldent nødvendig, og her kommer noen tips til bedre alternativer.

mel-poole-639611-unsplash

Først og fremst burde du bytte til miljøvennlige vaskemidler som utfyller visse miljøkrav. Et eksempel kan være Klar. Er du usikker på hva du skal se etter i butikken kan du godt se etter svanemerket og parfymefritt. Svanemerkede rengjøringsmidler oppfyller visse utarbeidede miljøkrav og er et trygt sted å starte om du vil redusere kjemikaliene i klesvasken din. I tillegg kan du se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kjemikaliekriterier, er garantert parfymefrie, og oppfyller en rekke helsekrav. Det kan også være verdt å teste å bruke mindre vaskemiddel enn det som er angitt på pakningen. Ofte kan man halvere dosen uten at klærne blir noe mindre rene.

 

Når vi først er inne på vaskemidler må det også nevnes at tøymykner stort sett er et unødvendig kjøp. Ikke bare inneholder det stoffer som huden kan reagere på. Tøymykneren sørger også for at håndklær og kluter får dårligere sugeevne, samt at det påvirker elastisiteten i syntetiske fibre negativt.

 

Et annet litt mer radikalt alternativ til vaskepulver er vaskenøtter. Disse er naturlige frukter  fra India som inneholder en helt naturlig såpe, saponin, som frigjøres ved kontakt med vann over 30 grader. Vaskenøttene følger gjerne med en liten musselinpose. Når du skal vaske legger du cirka 5 nøtter i posen, for så å legge posen inn med klærne i vaskemaskinen. Såpenøtter er å kjøpe hos helsekostkjeder og en rekke nettbutikker.

martine-jacobsen-wnRvXXzZK7w-unsplash

Hyppighet
Vår nye livsstil preget av overflod har gjort mange av oss late. Vi ønsker lettvinte løsninger. Får du en flekk på buksa er det lettvint å ta den av seg og slenge den i vaskemaskinen. Dette er derimot svært uheldig for både buksa og for miljøet. Får du en flekk burde du i første rekke forsøke å fjerne den med en fuktig klut. Og kanskje holder det å henge ullgenseren ut til lufting i stedet for å kjøre den gjennom vaskemaskinen?

 

Ved å redusere vaskehyppigheten kan en unngå at klærne blir unødvendig slitt, og til gjengjeld øke levetiden på klesplagget. Win win! Vask og tørk utgjør en stor del av våre klesplaggs totale miljøpåvirkning. Med små og enkle grep i våre rutiner kan vi alle minske vår miljøpåvirkning og gjøre en forskjell for miljøet.

vidar-nordli-mathisen-avBsFpexxt8-unsplash

Kjøp klær i naturlige materialer
Vi vet nå at mange av plaggene våre inneholder syntetiske materialer, og at disse frigjøres ved bruk og vask. Kanskje lurer du nå på hvilke materialer du burde unngå og hvilke du  burde gå for.

 

Listen over syntetiske stoffer du burde unngå er lang, og den ser slik ut: polyester, polyamid, nylon, Gore-Tex, akryl, polypropen, vinyl, aramid, PVC, spandex, lycra, mikrofiber, sympatex, windstopper, scotchgard, aquaguard, exceltech, polartec, tactel, teflon, thinsulate, cordura, elastan. Alle disse er plast og laget av olje.

 

Dessverre finnes det ingen perfekte alternativer i klesbransjen. Alle tekstiler har klare miljøproblemer på hver sin måte. Bomull tar store arealer og bruker mye vann. Viscose krever mye energi og kjemikalier under fremstilling. Ull er heller ikke et perfekt produkt. Likevel kan ull være et godt alternativ nettopp på grunn av den gode kvaliteten. Vi er alle nødt til å kjøpe mindre og bruke klærne våre lengre. Ull kan brukes lenge og trenger ikke å vaskes like ofte, og kan derfor anses som et godt alternativ for miljøet.

 

Jeans-stoff! Utrolig ressurskrevende å produsere, men tåler mye og kan vare lenge. Sjekk ut  Ingrid Vik Lysne fra NRK Symesterskapet sine supre tips til hvordan du og dine jeans kan få et langt og godt samliv: InstagramYouTube

 

Og husk; #SjekkLappen!

Exploring with Water Lovers

Les neste