Hagesalg hos Green House

Foto: Anja Stang

Skrevet av

Anja Stang

@green_house_by / www.greenhouse.eco

Prosessen var det nærmeste vi har kommet en flyttesjau på over fire år, da vi flyttet fra Lindern til Nesodden – og trengte et ekstra flyttelass for å få med alt! I mange år før den tid har jeg gitt bort og solgt klær med jevne mellomrom. Gitt bort til Fretex, UFF og flyktninger. Solgt interiørting og klær via FINN, Tise og Facebook-grupper. Derimot har jeg aldri tatt en så grundig gjennomgang uten å måtte det.

Og selv om jeg visste at tiden var overmoden og at det bare var sunt, var jeg ikke helt forberedt på hvor befriende det ville føles!

hagesalg-ryddesjau-stue-lager-green-house

Omtrent en tredjedel av alt som befant seg i stua før salget. Foto: Anja Stang

Heldigvis begynte vi tidlig å sortere og bære, og i dagene før salget var stuen forvandlet til et lager. Klokken ni søndag morgen begynte vi å bære ut og stille opp. Og to på tolv, da en hel gjeng par, familier og venninner strømmet inn i hagen vår, hadde jeg fortsatt ikke klart å bære ut alt eller henge opp prislappene vi hadde designet og printet.

Kaffe, kombucha og klær

Heldigvis var vi helt utrolig heldige med været; strålende sol fra morgen til kveld. Flaks siden vi ikke hadde noen telt å beskytte tingene med. Været hadde muligens litt av fortjenesten for at det summet jevnt nesten alle de tre timene salget varte. Først halv tre kunne vi «lande» litt, sortere endevendte bunker med jeans, barneklær og bøker, og ta en prat med de som hadde stukket innom.

 

Det var én ting som skilte hagesalget fra andre bruktsalg jeg har deltatt på gjennom årene: Så mange roste initiativet, sa at de ble inspirert. «Så bra at dere gjør det», sa flere, selv om vi jo solgte egne ting til egen vinning. Vel og merke hadde vi lovet å gi 10% av totalsummen til WWF, men likevel.

 

Hvem elsker vel ikke å gjøre bruktkupp? Selv har jeg gjort det så lenge jeg kan huske. Men noe har skjedd.

Et bruktmarked har gått fra å være en måte å skaffe seg rimelige skatter på, til en miljømarkering. Og selvsagt føles det desto bedre.

Det var det første salget vi holdt helt alene, uten et profilert event som Grønn Festival som ramme, eller med flere medarrangører til å trekke oppmerksomhet. Jeg var så spent på hvor mange som ville dukke opp, og jobbet hardt med sneakpeeks og små oppdateringer gjennom uken frem mot salget. Derfor var det ekstra stas at det ble så bra! Flere kom også hele veien over fjorden, noe jeg ikke hadde forventet.

hagesalg-nesodden-green-house-bruktmarked-gjenbruk

På det mest hektiske var det umulig å få tatt bilder, men det var en jevn buzz de tre timene salget varte. Foto: Anja Stang

Baklengs inn i kjellerboden

Det ble mange fine møter og samtaler, før moroa plutselig var over. Så var det bare å stålsette seg for å sjaue litt for mye inn igjen. Men først fylte vi store reisebager med klær og leker til Nesodden Ressurskafé, et lokalt motsvar til Fattighuset i Oslo (med et mindre stigmatiserende navn).

En del skal også ut på nett (hint: Jeg heter anjastang på Tise), og resten av leker og barneklær er snart på vei til en flyktningleir på Lesvos. Det føles så bra at tingene våre – fra guttas tipi til mine quirky designplagg – kommer til nytte hos andre, fra Nesodden til Hellas.

Vi fikk inn en fin sum, følte masse giverglede og møtte så mange hyggelige folk. Og bonusen?

Fra å ikke kunne se gulvet, er det nå ekko i kjelleren. Og tilsvarende mye plass i hodet.

brukte-boker-hagesalg-ryddesjau

Foto: Anja Stang

Mine beste ryddetips

Får du får lyst til å arrangere ditt eget hage-, terrasse- eller garasjesalg? Eller rett og slett bare ta en skikkelig opprenskning og gi bort eller selge unna på nett? Her får du mine beste tips:

  • Sett av minst en hel helg til forarbeidet. Få oversikt over hva du har og sortér tingene etter kategorier som klær, tilbehør, barnestæsj, sportsutstyr og interiør. Kanskje dukker det opp noen skatter du hadde glemt at du hadde også?
  • Det tar mye tid å prise hver eneste gjenstand, men slå dem gjerne sammen etter prisnivå og lag generiske priskategorier. Lær av min feil og sett av litt tid til å henge dem opp!
  • Benytt sjansen til å ta bilder og legge ut annonser på FINN og andre kanaler når du først har tatt alt frem. Og husk å dele i flere kanaler! Det finnes for eksempel mange ulike bruktgrupper på Facebook.
  • Skal du selge på nett, anbefaler jeg å bruke litt tid på å ta oversiktlige og delikate bilder. Bruk dagslys for å gi et mest mulig riktig inntrykk, og ta aller helst bilde av plaggene på.
  • Sett prisene etter hvor ivrig du er etter å kvitte deg med ting, og ta aldri mer enn halvparten av ny pris. Tilby eventuelt mengderabatt eller fri frakt for å få fortgang.
  • Etter et fysisk salg, er det mye lettere å benytte anledningen til å gi bort mest mulig av det du ikke fikk solgt til Fretex, UFF eller andre veldedige formål. Da er du mindre keen på å pakke alt ned igjen.
  • Dropp FOMO! Skulle du angre på at du har solgt eller gitt bort en ting, kan du trøste deg med at det er en grunn til at du la den ut for salg i første omgang. Og at den garantert får et nytt, fint liv hos noen som trenger den mer enn deg.
hagesalg-brukte-boker-nesodden-green-house

Alt fra foto- til kokebøker måtte gå! Foto: Anja Stang

vintage-genser-fra-berlin-hagesalg-nesodden

Min kule, koko vintagegenser fra Berlin på min tidligere kollega, Camilla. Foto: Anja Stang

Les gjerne gjesteinnlegget til Liv Loftesnes og Yngvar Andersen for ekstra inspirasjon. De fikk fornyet samhold og overskudd, og tjente gode penger på å kvitte seg med alt som fylte opp huset deres. Prosjektet  resulterte i boken «De beste tingene i livet er ikke ting». Og dét er faktisk veldig sant.

Denne artikkelen er en sampublisering med Green House by Anja Stang. Les Anjas originalinnlegg her.

Mikroplast – forenklinger og forviklinger

Les neste