Festivalomsøm

Foto: Gitte Paulsbo

Skrevet av

Karoline Hestnes & Eline Ohr

@abarenesskaroline    @gronnar 

Det første som møtte de besøkende i det de gikk mot #SjekkLappen-campen på årets Passion for Ocean-festival i Oslo var et bord med gamle skjorter, noen symaskiner og en gjeng engasjerte frivillige. De frivillige hadde tidligere i uken vært på kurs i omsøm hos organisasjonen Relove, hvor de hadde lært å sy om skjorter til forklé, knytetopp eller totebag. Omsøm-mønsteret var laget av populære Ingrid Vik Lysne, som ble kjent for mange gjennom sesong 3 av Symesterskapet på NRK.

Hvem skulle tro at fire symaskiner og noen gamle, slitte skjorter fra Fretex skulle legge grunnlaget for en av festivalens mest populære aktiviteter? Hele dagen ramlet det inn med barn og ungdom (og voksne), som ville lære seg kunsten å #syom et plagg til noe helt nytt. Noen hadde knapt rørt en symaskin før, mens andre var mer erfarne syere med hjemmelagde outfits, som hadde fått med seg at hele Norges systjerner på TikTok og Instagram, Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun, skulle dukke opp ved campen. Influencere til side, det var intet mindre enn inspirerende og oppløftende å få oppleve dagens unge sitt enorme engasjement for gjenbruk og omsøm.

P4O Oslo 19 foto Gitte Paulsbo-100

Foto: Gitte Paulsbo

Bilde2

Ingrid Vik Lysne har laget tre omsøm-oppskrifter som alle starter med en skjorte.

Alt kan gjenbrukes

Aktiviteten var så populær at man halvveis i dagen begynte å gå tom for skjorter, og var nødt til å tenke gjenbruk på høyt nivå. Så miljøvennlige som de frivillige på #SjekkLappen-campen var, ble ingen tekstilrester kastet underveis – alle vet jo at tekstilrester ikke skal i restavfallet, men i din nærmeste Fretex-container. Det ble heldigvis litt mindre stoff på Fretex denne lørdagen, for Passion for Ocean-festivalens besøkende ville sy, og de ville sy mye. Resten av festivaldagen ble avklipte skjorteermer og andre skjortedeler gjenskapt til freshe scrunchies.

På tross av at symaskinene durte i et strekk denne solfylte  lørdagen, var det likevel noen tekstilrester igjen mot slutten av festivalen. Som takk for hjelpen med sykurset gikk disse i arv til Relove, som jobber med nettopp kreativt gjenbruk, redesign og omsøm av klær og tekstiler. Ikke lenge etter var alle tekstilrestene gjenskapt til vimpler, tversoversløyfer og enda flere scrunchies.

Bilde4

The Act of Mending

En viktig bidragsyter til #Sjekklappen, som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, er Eline Medbøe – grunnlegger av organisasjonen Relove. På festivalen hadde hun med seg boken sin The Act of Mending, en bok om enkle måter å reparere klær på. Med denne boken og noen utvalgte prosjekter, inspirerte hun de besøkende til å reparere sine egne hullete og slitte klær.

Bilde5

Foto: Eline Medbø

– Jeg fikk inspirert en del til å prøve, og noen var allerede i gang. Jeg møtte noen som skulle begynne å sy i kollektivet sitt, og en mann med så hullete bukse at jeg ville rive den av han og begynne å reparere med en gang. Dagen var full av fine møter og samtaler, både med yngre og voksne, forteller Eline.

Eline er tekstilkunstner og har jobbet med gjenbruksmaterialer i mange år. I tillegg til å bruke gjenbruksmaterialer i både sin kunstproduksjon og virksomhet, jobber hun mye med mennesker og sosiale prosjekter som kretser rundt gjenbruk og redesign.

– Jeg syr tekstilkunst og klær og lager noe man kan kalle mindre konstitusjonelle plagg. Noen av plaggene mine var med på catwalken på festivalen. Felles for alle prosjektene mine er at jeg prøver å sette fokus på overforbruket vi har i dag og inspirere folk til å se verdien i brukte materialer.

PassionForOcean2019_Veronica-von-Clemm38

Foto: Veronica von Clemm

Hva er egentlig Relove?

 

– Relove står for redesign og lokalt verksted. Det er en frivillig organisasjon hvor vi i flere år har holdt kurs og workshopper for i hovedsak barn og unge. Organisasjonen består av profesjonelle kursholdere med tekstilbakgrunn, men også frivillige og ungdommer som er i arbeidstrening hos oss. Det har ballet på seg de siste årene med flere kurs rundt om. Vi har blant annet faste tilbud på Vollebekk fabrikker, hvor vi også tar imot materialer fra lokalmiljøer, holder kurs og utvikler nye. Vi holder også kurs og aktiviteter i bydel Bjerke, i tillegg til at vi leies inn mange andre steder i byen. Vi er masse på biblioteker rundt om. Det viktigste vi gjør på kursene våre er å lære unge å bruke gamle tekstiler om igjen.

Kan du forklare hva Visible Mending er og hvorfor du holder på med det?

 

– Visible mening betyr å sette bot på, lappe eller å reparere. Det er en synlig reparasjon. Du bruker reparasjonen som en visuell statement. I tillegg til at du får reparert et plagg slik at det varer lengre, viser du verden at du har reparert det og tatt vare på det. Visible mending er ikke ren fashion, men et kunstuttrykk. Jeg prøver å vise historien i de plaggene jeg reparerer, og jeg jobber gjerne i flere lag. De fleste av plaggene mine egner seg både til å stilles ut, til å henges på veggen og til å brukes. Jeg har holdt på med dette lenge og jeg finner det veldig inspirerende. Man kan finne inspirasjon til visible mending fra kulturer over hele verden. Før i tiden måtte man reparere på grunn av nødvendighet fordi man ikke hadde anledning til å kjøpe nytt. Men selv om vi kanskje har råd og anledning til å kjøpe nytt i dag, har det likevel blitt enda mer nødvendig å reparere; det er viktig for klodens fremtid at vi reparerer det som vi har fra før og tar bedre vare på tingene våre.

PassionForOcean2019_Veronica-von-Clemm24

Foto: Veronica von Clemm

Hvorfor deltok Relove på Passion for Ocean-festivalen?

– Relove har vært med på festivalen i tre år. Festivalen passer godt med temaet vårt og vi synes det er så fint hvordan festivalen gir en positiv giv. I stedet for å fokusere på det negative ved klimakrisen, inspirerer man folk med et positivt fortegn. Man ser at folk blir revet med. Dette passer med Relove sitt mandat i det at vi er mest opptatt av å lære bort, ikke å selge. Det viktigste vi gjør er å la folk lære selv. Relove er også veldig opptatt av havet, og vi har nettopp havet som tema på det ene kurset vi holder nå.

Hva er ditt forhold til havet?

 

– Jeg har et ganske nært forhold til havet. Jeg vokste opp med å være ute på sjøen hele sommeren. Vi hadde nemlig ikke hytte, men en båt. Først en liten tresnekke, og senere en gammel redningsskøyte. Når man tilbringer hver en sommer ute på havet er det umulig å ikke føle en nærhet til det. Vi satte mye garn og min far var flink til å finne østers. Jeg fikk oppleve å høste fra havet fra jeg var barn av og det har vært spesielt å følge utviklingen i havet nå de seneste årene. For eksempel da det for noen år siden var umulig å finne blåskjell og nå som det er lite fisk generelt. Disse endringene skremmer meg.

Helt til slutt, hvorfor er det viktig for deg å bidra til Passion for Ocean?

 

– Som nevnt synes jeg det er en veldig fin festival med et fint fortegn. Den inspirerer folk på en god måte. Jeg har personlig sansen for alle tiltak med en positiv vri. Når man jobber med barn og unge er det viktig å ikke bare messe om alt det vonde. Vi må kunne vise de at man kan gjøre en forskjell sammen. Passion for Ocean viser nettopp at det å bli mer miljøbevisst og å ta i et tak sammen kan føre med seg masse annet positivt på veien; for eksempel inkludering og fellesskap.

PassionForOcean2019_Veronica-von-Clemm08

Foto: Veronica von Clemm

Vask med vett

Les neste